سخنرانی رئیس پژوهشکده پسته در اختتامیه جشنواره پسته

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده پسته آقای دکتر اسماعیل پور  رئیس پژوهشکده پسته در آئین اختتامیه جشنواره پسته در محل تالار خیام دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان که در تاریخ نوزدهم دی ماه 1400 برگزار گردید  یکی از عوامل توسعه کشت پسته در این کشور را از بیش از 100 سال اخیر صادرات آن معرفی کرد و گفت: در حال حاضر ارز حاصل از صادرات محصول کشاورزی پسته بیش از ۲ میلیارد دلار است. که هر یک کیلوگرم از این محصول بین ۶ تا ۸ دلار به کشورهای خارج فروخته می شود. ایران د ردنیا صاحب نام پسته است، در مجموعه های ذخایر ژنتیکی ایران ۱۶۱ رقم پسته وجود دارد. وی افزود: بیش از ۵۲۰ هزار هکتار از اراضی ۲۸ استان در کشور زیر کشت محصول پسته رفته است که از این لحاظ، ایران مقام اوّل را در دنیا دارد. متوسط عملکرد و تولید پسته در هر هکتار از باغات زیر کشت این محصول، ۸۳۲ کیلوگرم برداشت می شود البته تعدادی باغات هم هستند در شهرستان رفسنجان که در یک هکتار حدود ۱۰ تن محصول برداشت شده است.  رئیس پژوهشکده پسته  این محصول را در بین محصولات کشاورزی باغی دیگر ارزآورترین محصول معرفی کرد. رئیس پژوهشکده پسته  تحمل درختان پسته به سرما و گرمای بالا، به کم آبی، شوری بالای ۱۲ هزار ای سی، شرایط خشکی آب و هوا و انبارداری این محصول را از عوامل دیگر توسعه کشت پسته در ایران عنوان کرد. وی گفت: در پژوهشکده پسته  برای اولین بار در ایران تحقیقات، شناسایی و معرفی بر روی ۴ رقم پسته را آغاز کردیم که دو رقم به نتیجه رسیده است و دو رقم بعدی در دست بررسی است. وی ادامه داد برای جلوگیری از آفتاب سوختگی محصول در زمان تابستان که هوا بسیار گرم است و گاهی اوقات خسارت هنگفتی گریبان گیر باغداران می شود طرح سایبان سازی  در بخش هایی از باغات در دست تحقیق و مطالعه است تا بتوان با استفاده از این تکنیک جلوی گرمازدگی محصول پسته را بگیریم. وی همچنین استفاده از اسیدسولفوریک در باغات را یکی دیگر از تحقیقات در حوزه پسته بیان کرد و افزود: تحقیق آن پایان یافته و در باغاتی که سطح قلیایی خاک موجب خسارت به درختان می شود این اسیدسولفوریک در این زمینه موثر است. وی خاطرنشان کرد: طی تحقیقات چند ساله به ۴ فرمول فرآوری از محصول پسته دست پیدا کردیم که می توان با تولید انبوه این محصولات ارزش افزوده را کسب کرد.  این فرمول ها را برای تولید کره پسته، شیر پسته، حلوای پسته و شکلات پسته معرفی کرد که در بازار مصرف داخل و خارج می تواند عرضه شود. وی اظهار کرد: پسیل پسته یکی از آفات مهم برای این محصول است که در از بین بردن محصول و برگ درختان اثرگذار است لذا برای مبارزه با این آفت تحقیقات گسترده ای را انجام دادیم.رئیس پژوهشکده پسته  بیان کرد: استفاده از گوگرد و صابون در شستشوی برگ ها هنگام طغیان این آفت به صورت آفت کش موثر است. وی افزود ۷۸ پروژه تحقیقاتی در دست بررسی در این پژوهشکده وجود دارد و تا کنون ۱۵ کتاب در حوزه پسته به چاپ رسیده است. لازم به ذکر است بیش از ۱۰۰ اثر در زمینه پسته به دبیرخانه این جشنواره ارسال شده که پس از داوری  تعدادی مورد تجلیل قرار گرفتند.